Η Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT) αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική, φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το πρώτο βήμα σε αυτήν την προσπάθεια επιτέλεσαν 5 φοιτητές του ΑΠΘ, το 2015, από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, δημιουργώντας το Aeronautics Project. Το εγχείρημα της ASAT υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από το εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, στο οποίο η ομάδα υπάγεται από την ίδρυσή της. Σήμερα, η οικογένεια της ASAT έχει μεγαλώσει κατά πολύ και παράγει ερευνητικό έργο με δύο διαφορετικά projects, ένα αεροναυτικής (Aeronautics) και ένα πυραυλικής (Rocketry).
Aeronautics
Αντικείμενο έρευνας του Aeronautics είναι η ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), η οποία περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την αεροδυναμική και κατασκευαστική μελέτη και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων. Στόχος του η ικανοποίηση συγκεκριμένων αποστολών, όπως η ανύψωση φορτίων ή η μεγάλη αυτονομία εν πτήσει. Από τις συμμετοχές του 2017 και του 2019 στον διαγωνισμό Air Cargo Challenge, η ASAT βρίσκεται στην πρώτη και δεύτερη θέση ανάμεσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Ελλάδας και των Βαλκανίων, καθώς επίσης συγκαταλέγεται πλέον στις 10 καλύτερες ομάδες αεροναυπηγικής του κόσμου! Το Aeronautics πρόκειται να συμμετάσχει το 2022 στον διαγωνισμό Air Cargo Challenge με ένα καινούργιο, βελτιστοποιημένο για τον διαγωνισμό UAV , με το όνομα Aeolus.
Rocketry
Κύριο όραμα του Rocketry Project αποτελεί η διάδοση της πυραυλικής επιστήμης σε εθνικό επίπεδο, η απόκτηση τεχνογνωσίας και η συμμετοχή σε παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς πυραυλικής. Υψηλά επίπεδα αφοσίωσης ως προς την επίτευξη στόχων υποδηλώνουν η συμμετοχή του Project τόσο στον Spaceport America Cup (SAC), τον μεγαλύτερο φοιτητικό διαγωνισμό πυραυλικής στον κόσμο, αλλά και στον European Rocketry Challenge (EuRoC). Μάλιστα, στον τελευταίο η ASAT έγινε η πρώτη ελληνική φοιτητική ομάδα που πραγματοποίησε επιτυχή εκτόξευση πυραύλου υψηλής ισχύος!
Research & Development
Η ομάδα της ASAT εργάζεται συνεχώς πάνω σε νέες καινοτομίες που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της. Την ίδια στιγμή, τα μέλη της ομάδας εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες γνώσεις που τους επιτρέπουν την συνεχή εξέλιξη των κατασκευών τους.
Solar UAV
Την τάση της ASAT για καινοτομία έρχεται να ικανοποιήσει το νέο project της ομάδας, το Solar UAV. Πρόκειται για ένα εγχείρημα ανθρωπιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα κατά το οποίο ένα μη επανδρωμένο, ηλιακό όχημα θα πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από δασικές εκτάσεις και όταν εντοπίζει κίνδυνο πυρκαγιάς θα ειδοποιεί της αρμόδιες αρχές.
Sirius
Το R&D Project SIRIUS αποδεικνύει την αφοσίωση μας πάνω στις νέες τεχνολογίες και στο τομέα της αεροδιαστημικής, ενώ αποτελεί μια από τις πλέον υποσχόμενες βλέψεις της ομάδας μας. Πρόκειται για έναν κινητήρα στερεού προωθητικού κλάσης M, ο οποίος με την ολοκλήρωσή του θα έχει ως στόχο την εκτόξευση ενός πυραύλου, συνολικού βάρους πάνω από 20-25 kg, στο υψόμετρο των 3 χλμ. Απώτερος σκοπός της ομάδας είναι η χρήση του κινητήρα στον διαγωνισμό European Rocketry Challenge (EuRoC) 2022!
Airbrakes
Το σύστημα αερόφρενων αποτελεί μια καινοτομία του υποσυστήματος Aerodynamics του Rocketry Project η οποία συνεισφέρει στην βελτιστοποίηση της πτήσης του πυραύλου με στόχο την ακριβέστερη επίτευξη του επιθυμητού απογείου. Αναλυτικότερα ένας αλγόριθμος λαμβάνει δεδομένα κατά την διάρκεια της πτήσης, τα οποία μεταφράζονται σε ταχύτητα, επιτάχυνση και υψόμετρο, και υπολογίζει την αεροδυναμική αντίσταση που πρέπει να ασκηθεί στον πύραυλο ώστε να πλησιάσει στο επιθυμητό απόγειο!
Website: https://asat.gr/el/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae/